Cake met Adukibonen, noten en abrikozen

Creatief met peulvruchten

Geïnspireerd door het ´Jaar van de Boon´ en het recept dat ik afgelopen zaterdag in de krant tegen kwam heb ik mijn bakspullen tevoorschijn gehaald voor een cake waarin adukibonen werden verwerkt. Ik was erg benieuwd want gebak met peulvruchten ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Gedurfd en creatief van Karin Luiten, want van haar is het recept.

Nodig voor 1 cake:cake
75 gr gedroogde adukiboontjes
150 gr bloem
100 gr gedroogde abrikozen
100 gr gemengde ongezouten noten
125 gr suiker
125 ml zonnebloemolie
3 grote eieren
1 (pers)sinaasappel
2 tl bakpoeder
½ tl chinees vijfkruidenpoeder

Zet de bonen 8-12 uur in de week in een pan met ruim koud water. Snij de abrikozen in kleine stukjes en doe in een kommetje. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn, pers hem uit en meet 100 ml af. Giet dit ook in de kom, schep alles om en laat 2-3 uur weken. Kook de bonen in het weekwater in ± 45 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakeblik (1 ltr) in met wat olie, bekleed de bodem met een reep bakpapier, vet nogmaals in en bestuif het geheel met wat bloem. Maal de noten grof in de keukenmachine, doe over in een grote kom. Voeg de abrikozen met sap eraan toe. Doe nu de gare boontjes, suiker en zonnebloemolie in de keukenmachine en maal tot een glad, paarsbruin gespikkeld geheel. Mix vervolgens de eieren erdoor. Giet dit vloeibare mengsel in de kom met noten-abrikozen en schep alles goed door elkaar. Zeef bloem, bakpoeder en vijfkruidenpoeder erboven en schep alles tot een geheel. Giet het beslag in de cakevorm. Zet hem iets onder het midden van de oven en bak de cake gaar in ± 45 minuten.

Ik heb het recept een beetje aangepast aan persoonlijke wensen. De suiker heb ik b.v. vervangen door gepureerde dadels en tegenwoordig gebruik ik baking soda als rijsmiddel.
De smaak is prima. Zo zie je maar weer, je kunt met peulvruchten echt alle kanten op!