In balans na je vijftigste?

Energiebalans

Als je na je 50e hetzelfde blijft eten als je altijd gewend was, dan merk je waarschijnlijk dat je langzaam maar zeker zwaarder wordt. Dat komt waarschijnlijk doordat je toch wat minder bent gaan bewegen, waardoor je spieren in omvang afnemen. En spieren gebruiken nou eenmaal veel energie. Wil je niet aankomen maar in energiebalans blijven, dan moet je over langere tijd net zoveel energie uit eten en drinken binnenkrijgen als je verbruikt. Kijk maar eens naar dit filmpje van het voedingscentrum. 50plus-en-in-balans

Praktische tips voor een gezond gewicht:

1.Minder eten van aardappels, pasta en brood
Dat betekent per dag:
–       ½ – 1 aardappel minder
–       1 boterham minder
–       15 gram noten i.p.v. 25 gram

2. Van melk en melkproducten kun je juist ½ – 1 portie meer nemen

3. Van groente en fruit kun je nog steeds volop eten

4. Water, thee en koffie drinken
Vooral kiezen voor water en koffie en thee zonder suiker betekent snelle winst. In 1 glas sap of frisdrank zit al gauw 7 suikerklontjes. Het drinken van sap en frisdrank is gelinkt aan een grotere kans op diabetes type 2 en overgewicht. Bedenk dat ook in alcohol veel calorieën zit.

5. Minder snoepen
Het levert veel op voor je gezondheid als je snoep en snacks vaker vervangt door bijvoorbeeld snackgroente, fruit en volkorenbrood. Begin bijvoorbeeld met het maken van 1 goed voornemen, zoals “als ik een film kijk, dan maak ik een groente- of fruitschoteltje.” Of “Als ik trek krijg tussendoor, dan neem ik een volkoren boterham.”

6. Kleine porties
Kies je iets dat niet in de Schijf van Vijf staat? Je kunt dan gaan voor kleinere porties of iets met minder calorieën. Denk aan een half plakje cake in plaats van een hele of een speculaasje in plaats van een stroopwafel.

7. Bewegen
Blijf of ga bewegen. Een half uur per dag fietsen of stevig wandelen is al genoeg. Naast een goede energiebalans zijn er veel meer voordelen: je spieren blijven langer sterk, het is goed voor je spijsvertering, je geheugen is er mogelijk bij gebaat en je verkleint het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Ben je 55 jaar of ouder? Het advies is dan om minstens 5 tot 7 dagen per week een half uur bewegen en daarnaast minimaal 2 keer per week krachtoefeningen te doen. Kijk op allesoversport voor oefeningen die je gewoon lekker thuis kunt doen.
(bron: Voedingscentrum)