‘Kies Ik Gezond?’-app

Ken je de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum al? Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je hoeft geen kleine lettertjes meer op het etiket te ontcijferen en kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is. Zo vind je eenvoudig jouw gezonde match.

Hoe helpt de app?

De app maakt etiketten lezen veel makkelijker en leuker. Onderzoek laat namelijk zien dat het lezen van etiketten kan bijdragen aan een gezonder eetpatroon. En met de app kun je gelijk zien of een product een gezonde keuze is volgens de Schijf van Vijf.

Geen kleine lettertjes.

De kleine lettertjes op het etiket beu? In de app krijg je de voedingswaarden en ingrediënten te zien wanneer je de streepjescode van een product scant. Heb je geen product bij de hand om te scannen? Je kunt een product ook opzoeken. Zelf kiezen waar je op wilt letten. Wil jij bijvoorbeeld extra letten op calorieën, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, vezels of zout? Je kunt dit aangeven in de app. Wanneer je een product scant, zoekt of vergelijkt, dan komen de voedingswaarden die jij belangrijk vindt bovenaan te staan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld minder zout wilt eten.

De gezondere keuze ontdekken

Standaard zie je of een product past in de Schijf van Vijf of niet. Bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan krijg je gezondere alternatieven te zien of krijg je een handige tip, bijvoorbeeld een link naar een gezonder recept. Als je de zoekfunctie gebruikt om een product op te zoeken, kun je de zoekresultaten sorteren op voedingswaarden, zoals suiker, zout of vet. Zo zie je dus gelijk in welk product bijvoorbeeld het minste suiker zit. Je kunt met de Vergelijker in de app ook gemakkelijk de voedingswaarden van verschillende producten met elkaar vergelijken. (bron: Voedingscentrum)