Leefstijl als medicijn

Het kan bijna niemand zijn ontgaan, leefstijl als medicijn krijgt steeds meer aandacht van artsen en andere zorgverleners. Het blijkt dat er vaak goede resultaten worden behaald in de behandeling van met name chronische aandoeningen door het verbeteren van de leefstijl. Het gaat dan om zaken als gezonde voeding met voldoende voedingsstoffen en vezels, voldoende beweging, voldoende slaap en ontspanning.

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in de basisverzekeringgroentesnacks

Met het vergoeden van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in de basisverzekering door alle zorgverzekeraars per 1 januari 2019, is een grote stap in de juiste richting gezet. Als leefstijlcoaches kunnen we hierdoor het CooL-programma kosteloos aanbieden aan mensen met overgewicht en obesitas. In het programma dat 2 jaar duurt leren mensen in groeps- en individuele sessies hoe ze hun leefstijl kunnen verbeteren. Dat gaat gepaard met het verkrijgen van inzicht in hun gedrag. Door bewustwording en vervolgens het nemen van eigen verantwoordelijkheid om andere keuzes te willen en kunnen maken, wordt stap voor stap gewerkt aan dit proces.

Leefstijlgeneeskunde

Maar er wordt nog verder aan de weg getimmerd door bijvoorbeeld de Vereniging Arts en Leefstijl en Voeding Leeft. Ook met als doel: eerst je leefstijl verbeteren en indien nodig aanvullende medicatie. “Mensen willen vaak helemaal geen medicijnen, ze willen hun leven terug”, aldus huisartsTamara de Weijer van de Vereniging Arts en Leefstijl. “In negen jaar studie heb ik misschien een week iets over leefstijl geleerd. Terwijl we weten dat de helft van de klachten bij de huisarts met voeding, roken, te weinig bewegen, stress en slaap te maken hebben. Leefstijl zou in het curriculum bij geneeskunde moeten zitten.”