Over voedingswetenschap en hardnekkige misverstanden

Social Media en voeding

Mocht je van plan zijn om na de zomer aan de slag te gaan met een gezondere leefstijl, laat je dan niet van de wijs brengen door gelikte adviezen die op Social Media circuleren. Er zijn namelijk een aantal hardnekkige misverstanden die er blijkbaar in gaan als koek, maar waar je niets mee op schiet.

Kijk als je tijd hebt even naar dit ‘saaie’ filmpje

1.Superfood
Het bejubelen van individuele producten als avocado’s, broccoli of boerenkool zal leuk overkomen op Instagram maar je lichaam heeft er weinig baat bij. Voedingsmiddelen met magische eigenschappen bestaan niet. Gezond eten zit ‘m niet in de focus op één voedingsmiddel maar in een gezond eetpatroon.gezonde-voeding-27714

2.E-nummers
E-nummers geven aan dat een voedingsmiddel uitvoerig is getest en gecontroleerd. Daarnaast zitten er van nature ook ‘E-nummers’ in producten als appels, citrusfruit, tomaten, wortels, yoghurt. E-nummerloos eten is dus niet nodig, maar vlgs het Voedingscentrum ‘ook niets op tegen’.

3.Natuurlijk voedsel
‘Natuurlijk’ betekent niets anders dan ‘voorkomend in de natuur’. Maar niet alles wat voorkomt in de natuur is goed voor je en kan zelfs giftig zijn. Enige nuchterheid is dus op z’n plaats. Onze voorouders aten veel gezonde zaken maar er zijn genoeg mitsen en maren.

4.Gezonde suikers
Suiker is suiker. Een suikervrije dadeltaart bestaat niet: dadels zitten vol suiker. Uw lichaam ziet het verschil niet tussen agavesiroop, honing of witte suikerkorrels.
Dat zelfde geldt ook voor vet. Verzadigd vet is verzadigd vet. Of het nou kokosolie is of een stuk spek.

5.Voedingswetenschap is saai
Wetenschap is een momentopname van voortschrijdend inzicht en een consensus van heersende opvattingen. Saai misschien, maar zo is het nu eenmaal.
Voedingsonderzoek is ook complex. Het is lastig om het verband aan te tonen tussen een voedingsmiddel en gezondheid. Want in hoeverre spelen aanleg en gedrag een rol?

De website van het Voedingscentrum geeft betrouwbare informatie over gezonde voedingskeuzes en eetpatronen. Vind je het lastig om dat in je eigen leven aan te pakken? Neem contact met me op en ik help je op weg.