Rituelen

GrunVorige week kwam ik in de bibliotheek toevallig een boekje tegen over rituelen, geschreven door Anselm Grün, een Duitse Benedictijner pater. Ik denk dat rituelen van belang zijn voor het vinden van balans in je leven.

Grün schrijft over de hernieuwde behoefte aan rituelen, niet alleen religieuze maar ook maatschappelijke rituelen zoals we zien bij een stille tocht of b.v. de Olympische spelen. Hij noemt dit verkapte vormen van moderne religiositeit.
Rituelen geven structuur aan het leven. Ze markeren de overgang bij geboorte en dood, bij dag en nacht. Er wordt een periode afgesloten en een nieuwe periode begint. Hierdoor stellen rituelen ons in staat om aanwezig te zijn in het hier en nu. “ Wie nooit deuren dichtdoet, staat altijd op de tocht. En dat doet zijn of haar lichaam en geest geen goed”.

“Als je het gevoel hebt dat je doorlopend aan verwachtingen moet voldoen in je gezin, je werk, de maatschappij, loop je de kans om je uitgebuit of opgebrand te voelen. Rituelen kunnen je helpen de dag anders (natuurlijker) te beleven door ritme te geven aan de verschillende delen: ochtend, middag en avond”.

In het boekje worden 50 voorbeelden van persoonlijke rituelen besproken, waarbij de schrijver je wil inspireren en uitnodigen om er eens één van te proberen. Waarbij je jezelf afvraagt: ben ik tevreden met de manier waarop ik mijn dagelijks leven leef? Past die bij mijn geloofs-/levensovertuiging?
Lijkt het je wat, om ook eens uit te proberen of jij hierdoor meer balans in lichaam en geest kunt ervaren?